NIE BÓJ SIĘ EKSPERYMENTOWAĆ kolor11
Qchenne rewoulcje z chemikiem
Przedział wiekowy: Lokalizacja
gimnazjum, liceum sala 118, budynek B, OSW
Godziny: Rodzaj imprezy:
25.09.2015 10:00-11:30 brak miejsc
25.09.2015 12:30-14:00 brak miejsc
warsztaty
Opis:

Warsztaty prezentujące jak duże znaczenie ma chemia w kuchni. Uczniowie podczas trwania zajęć zapoznają się z podstawowym sprzętem laboratoryjnym. Poznają zróżnicowane techniki wykonywania doświadczeń w laboratorium. Oznaczenia będą wykonywane metodami analizy ilościowej i jakościowej. Uczestnicy zostaną zapoznani z przepisami BHP, których należy przestrzegać podczas wykonywania wszystkich czynności laboratoryjnych.

Uczniowie będą sprawdzać "co siedzi w cytrynie?", oznaczą kwasowość w produktach mlecznych oraz w sokach owocowych. Poznają jaki wpływ na jakość gotowego produktu ma zachowanie prawidłowych parametrów kwasowości. Uczestnicy poznają jaki ważny czynnik budulcowy zawiera twaróg i jaki ma wpływ  na funkcjonowanie organizmu. Młodzież będzie wykonywała oznaczenia w celu identyfikacji  węglowodanów w produktach spożywczych.