NIE BÓJ SIĘ EKSPERYMENTOWAĆ kolor11
Mikrokosmos na talerzu
Przedział wiekowy: Lokalizacja
dzieci, młodzież, dorośli sala nr 131, budynek C, OSW
Godziny: Rodzaj imprezy:
25.09.2015 16:00-22:00 bez rezerwacji
pokaz
Opis:
Przemysł spożywczy stosuje znane od tysięcy lat procesy fermentacyjne przebiegające przy użyciu bakterii i drożdży. W czasie pokazów omówimy fermentacje wykorzystywane w produkcji żywności - zarówno beztlenowe (fermentacja mlekowa, alkoholowa) jak i tlenowe (fermentacja octowa, cytrynowa). Zaprezentowane zostaną artykuły spożywcze otrzymywane w wyniku tych procesów. Uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać preparat i pod mikroskopem obejrzeć mikroorganizmy biorące udział w poszczególnych fermentacjach, poznają techniki ich identyfikacji oraz dowiedzą się jak policzyć miliard komórek bakterii.